Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 14. 10. 2024

Slovenski državni holding Državnemu zboru poslal Letno poročilo o upravljanju naložb RS in SDH za leto 2023

Ljubljana, 14. oktober 2024 – Slovenski državni holding, d. d. (SDH) je na podlagi 67. člena ZSDH-1, ki nalaga spremljanje učinkovitosti poslovanja državnih družb, pripravil Letno poročilo o upravljanju naložb RS in SDH za leto 2023.

 

Leto 2023 je bilo za poslovanje Slovenskega državnega holdinga in družb v upravljanju leto izzivov, priložnosti in pomembnih dosežkov. Razmere v svetovnem in še zlasti evropskem gospodarstvu so se v zadnjem obdobju močno zaostrile. Številna tveganja in spremenljivo poslovno okolje, kot so napetosti in naraščajoči konflikti na Bližnjem vzhodu ter dolgotrajna vojna v Ukrajini, so upočasnili gospodarsko okrevanje v najpomembnejših trgovinskih partnericah Slovenije, kar je vplivalo tudi na poslovanje izvozno naravnanih družb s kapitalsko naložbo države.

Poslovanje SDH in družb portfelja v letu 2023

Donos kapitalskih naložb, ki jih upravljamo, je dosegel 10,1 odstotka, kar je največ od ustanovitve SDH leta 2014. Ta rezultat je za 2,8 odstotne točke presegel načrtovano donosnost v Letnem načrtu upravljanja za leto 2023, ki je znašala 7,3 odstotka.

Izvajanje ustrezne dividendne politike je ena izmed osrednjih aktivnosti upravljanja kapitalskih naložb, s katero SDH sledi ciljem zagotavljanja čim višjega donosa za lastnika ob hkratnem upoštevanju uspešnosti poslovanja posameznih družb v upravljavskem portfelju in njihovih razvojnih potreb. V letu 2023 so dividendna izplačila družb iz upravljavskega portfelja SDH skupaj dosegla 175,5 mio EUR, od česar sta RS in ZPIZ prejela 122,3 mio EUR, SDH pa 52,2 mio EUR dividend; dividendna izplačila so za 7,9 odstotka presegla zastavljene načrte (162,6 mio EUR).

V letu 2024 bo znesek izplačanih dividend za poslovno leto 2023 predvidoma znašal 487,1 mio EUR, kar je 26,9 % nad letnim načrtom za to leto, ki je bil 383,9 mio EUR. Najvišji delež dividend bodo prispevale družbe iz stebra Energetika, in sicer 56,5 %, sledi steber Gospodarstvo z 19,6 %, steber Finance bo prispeval 18,4 % vseh dividend, steber Promet 4,9 %  in steber Turizem 0,6 %. Največjih šest izplačevalcev skupaj prispeva 81,5 % vseh dividend.

Vrednost vseh kapitalskih naložb v upravljanju SDH je konec leta 2023 znašala 12,2 mrd EUR, kar je za 1,0 mrd EUR več, kot je znašala konec leta 2022 (11,2 mrd EUR).

Poštena vrednost finančnih terjatev v upravljanju je konec leta 2023 znašala 203,5 mio EUR, knjigovodska vrednost stvarnega premoženja, ki ga pretežno sestavljajo nepremičnine, pa 94,3 mio EUR, pri čemer je njihova ocenjena tržna vrednost znašala 158,8 mio EUR.

Ključni razlog za visoko donosnost je bilo zelo uspešno poslovanje stebra Energetika, predvsem skupin HSE in GEN. HSE je do konca leta 2023 državi vrnil 342 mio EUR naknadnih vplačil kapitala, preostanek pa je bil vrnjen v letu 2024, kot je bilo načrtovano ob dokapitalizaciji. To potrjuje, da je SDH kot skrben upravljalec pravočasno ukrepal glede na težke razmere v družbi ter s tem zagotovil nemoteno delovanje družbe in ohranil vrednost naložbe Republike Slovenije v HSE.

Vse največje družbe stebra Promet so v letu 2023 presegle načrtovane rezultate. Banki v stebru Finance sta poslovali bistveno nad načrti, tako so kljub nekoliko nižjim rezultatom zavarovalnic rezultati stebra dobri in so nad načrtovanimi. Tudi rezultati stebrov Gospodarstvo in Turizem so v letu 2023 presegli načrtovane.

Intenziven razvoj korporativnega upravljanja

Eden izmed osrednjih ciljev SDH je krepitev kulture dobrega korporativnega upravljanja v družbah s kapitalsko naložbo države. V letu 2023 smo pomembno spremenili in dopolnili akte, ki urejajo to področje, vključno s Pravilnikom o presoji potencialnih kandidatov za člane organov nadzora in vodenja družb s kapitalsko naložbo države, ter prenovili Kodeks SDH, da bi izboljšali transparentnost poslovanja, odgovornost nosilcev funkcij in zaupanje deležnikov.

Dopolnili smo tudi Priporočila in pričakovanja SDH z novim Priporočilom št. 14, ki podrobneje ureja področje skladnosti poslovanja in integritete v družbah, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv. SDH spremlja in bo tudi v prihodnje spremljal izvajanje Kodeksa ter Priporočil in pričakovanj v družbah s kapitalsko naložbo države.

Tudi v prihodnje ostajajo ključni cilji SDH krepitev funkcij upravljanja tveganj in notranjih kontrol, skrb za preglednost poslovanja ter implementacija dejavnikov ESG in trajnostnih poslovnih modelov.

Po uničujoči ujmi avgusta 2023 se je SDH na krizne razmere odzval tako, da je vse družbe s kapitalsko naložbo države pozval k oceni škode in tveganj, dopolnil je Priporočila in pričakovanja SDH ter s tem omogočil večjo fleksibilnost pri sponzorstvih in donacijah za odpravo posledic naravnih nesreč. Poleg tega je na podlagi določil interventne zakonodaje v proračunski sklad nakazal tudi celoten čisti dobiček leta 2023 v višini 78,9 mio EUR, ki bo namenjen obnovi po poplavah in plazovih.

SDH bo še naprej vključeval vse pomembne teme trajnostnega poslovanja v svoje upravljavske aktivnosti z namenom prispevanja k uspešnemu prehodu, kar je pomembno za dolgoročno konkurenčnost in vrednost podjetij v našem portfelju.

 

Letno poročilo o upravljanju naložb RS in SDH za leto 2023: poročilo SDH Državnemu zboru RS

Infografika

Nazaj na novice