Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 1. 10. 2024

SDH uspešno zaključil prenos nepremičninske dejavnosti na DSU

Ljubljana, 1. oktober 2024 -  Slovenski državni holding (SDH) je danes uspešno zaključil postopek izčlenitve svoje nepremičninske dejavnosti s prevzemom na D.S.U., družbo za svetovanje in upravljanje (DSU). Združitev nepremičninskih dejavnosti SDH in DSU je bila izvedena upoštevajoč ocenjene sinergijske učinke skupnega razvoja, upravljanja in vzdrževanja nepremičninskih portfeljev DSU in SDH, v skladu z Letnim načrtom upravljanja naložb za leto 2024.

S prenosom dejavnosti upravljanja nepremičnin je SDH pridobil 49,60-odstotni lastniški delež DSU, medtem ko preostali 50,40 odstotni delež ostaja v lasti Republike Slovenije. Prenos je bil izveden po stanju na dan 31. 12. 2023, skladno z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1), pri čemer DSU kot univerzalni pravni naslednik prevzema vse pravice in obveznosti, povezane s prenesenim premoženjem.

Preneseno premoženje obsega skoraj 200 sklopov nepremičnin z opremo, 5 kapitalskih naložb v projektne nepremičninske družbe in terjatve SDH do teh družb. Skupna knjigovodstva vrednost prenesenega premoženja znaša približno 102 milijonov evrov. Poleg premoženja je na DSU prešlo tudi 34 zaposlenih SDH z različnimi strokovnimi profili, kar bo zagotovilo nemoten prenos dejavnosti upravljanja nepremičnin in strokovno kontinuiteto.

Združitev nepremičninskih dejavnosti DSU in SDH bo prinesla številne pozitivne poslovne in finančne sinergijske učinke na področju razvoja in upravljanja z nepremičninami ter obenem DSU omogočila začetek širitve dejavnosti na razvoj in gradnjo dostopnih javnih najemnih stanovanj, kot to predvideva letos sprejeti Odlok o strategiji upravljanja naložb države.

Nazaj na novice