Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 23. 9. 2024

Sava, d. d., poplačala vse svoje finančne obveznosti do SDH in KAD

Ljubljana, 23. septembra 2024 - Družba Sava, d. d., je 20. septembra 2024 poplačala vse finančne obveznosti do Slovenskega državnega holdinga, d. d. (SDH) ter Kapitalske družbe, d. d (KAD).

Na podlagi sprejetega sklepa skupščine družbe Sava, d. d., z dne 29. 8. 2024 sta SDH in KAD v postopku povečanja osnovnega kapitala družbe Sava, d. d., s stvarnim vložkom konvertirala polovico svojih terjatev do družbe Sava, d. d., v višini 35,8 mio EUR, preostali del terjatev SDH in KAD, v višini dobrih 36 mio EUR pa je družba Sava, d. d., poplačala v denarju. Postopek povečanja osnovnega kapitala družbe Sava, d. d., s stvarnimi vložki SDH in KAD je bil že izveden, medtem ko postopek povečanja osnovnega kapitala z denarnimi vložki ostalih delničarjev družbe Sava, d. d., še ni zaključen. Lastniški delež SDH v družbi Sava, d. d., se po izvedenih povečanjih osnovnega kapitala ne bo bistveno spremenil.

Po izvedeni dokapitalizaciji družbe Sava, d. d., z denarnimi vložki se bo uspešno zaključil postopek finančnega prestrukturiranja družbe Sava, d. d., ki je potekal vse od leta 2016. Z zaključkom navedene transakcije se skupini Sava omogoča normalen dostop do tržnih virov financiranja in s tem nadaljnji razvoj skupine, kar je tudi eden od bistvenih pogojev za pristop k nadaljnji presoji in izvedbi usmeritev, danih v novi Strategiji upravljanja naložb v lasti države. Ta z namenom povečanja konkurenčnosti in izkoriščanja poslovnih sinergij v zvezi z upravljanjem kapitalskih naložb v turističnih družbah predvideva ločitev lastništva izbranih turističnih nepremičnin in funkcije izvajanja turistične dejavnosti na način, da se celotna turistična dejavnost organizira v okviru dveh stebrov pomembnih naložb: stebra turistične dejavnosti skupine Sava in stebra turistične dejavnosti, družbe Istrabenz Turizem, d. d.

Nazaj na novice