Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 30. 8. 2024

Objava Letnega poročila SDH, d. d., in Skupine SDH za leto 2023

Poslovanje družbe SDH v letu 2023 je bilo uspešno. Ustvarjeni čisti poslovni izid znaša 78,90 mio EUR. Leto 2023 je zaznamovala tudi uspešna integracija dejavnosti bivše DUTB v poslovanje SDH, ki je bila pridobljena po pripojitvi DUTB dne 30. decembra 2022. S tem je SDH svoje upravljavske aktivnosti razširil tudi na dejavnost upravljanja terjatev in stvarnega premoženja.

SDH še vedno aktivno deluje v postopkih denacionalizacije, katerih predmet reševanja so že nekaj let večinoma le še najzahtevnejši primeri, in tekoče izpolnjuje obveznosti iz tega naslova. Lani je bilo izplačanih 3,8 mio EUR odškodnin iz denacionalizacije, konec leta je bilo odprtih še 161 denacionalizacijskih zahtevkov v 112 upravnih in sodnih zadevah.

Upravljanje naložb

Ocenjeni ROE portfelja za leto 2023 znaša 10,2 % in presega načrtovani ROE v LNU 2023, ki znaša 7,3 %. Na preseganje načrtovane donosnosti v letu 2023 je vplivalo predvsem uspešno poslovanje družb s področja energetike.

Izvajanje ustrezne dividendne politike je ena izmed osrednjih aktivnosti upravljanja kapitalskih naložb, s katero SDH zasleduje cilje maksimiranja denarnih tokov za lastnika, ob hkratnem upoštevanju uspešnosti poslovanja posameznih družb v upravljavskem portfelju in njihovih razvojnih potreb. V letu 2023 so dividendna izplačila družb iz upravljavskega portfelja SDH skupaj dosegla 175,5 mio EUR, od česar staje RS in ZPIZ prejela 122,3 mio EUR, SDH pa 52,2 mio EUR dividend; dividendna izplačila so za 7,9 % presegla zastavljene načrte (162,6 mio EUR).

Knjigovodska vrednost lastniških deležev kapitalskih naložb v upravljanju SDH je konec leta 2023 znašala 12,2 mrd EUR, kar je za 1,0 mrd EUR več, kot je znašala konec leta 2022 (11,2 mrd EUR).

Poštena vrednost finančnih terjatev v upravljanju je konec leta 2023 znašala 203,5 mio EUR, knjigovodska vrednost stvarnega premoženja, ki ga pretežno sestavljajo nepremičnine, pa 94,3 mio EUR, pri čemer je njihova ocenjena tržna vrednost znašala 158,8 mio EUR.

Izpostavljene aktivnosti SDH v letu 2023

Zaradi razmer v poslovnem okolju je bilo celovito obvladovanje poslovno-finančnih tveganj prioritetna tema upravljanja v letu 2023. SDH razmere pozorno spremlja, ocenjuje njihov vpliv na družbe v portfelju SDH in pričakuje konkretne ukrepe družb za obvladovanje tveganj.

V letu 2023 je bil velik poudarek tudi na nadaljnjem razvoju trajnostnega poslovanja družb, s poudarkom na postopnem približevanju ogljično nevtralnemu gospodarstvu.

Pomembna strateška tema je bila tudi upravljanje korporativne kulture. SDH pričakuje, da člani organov nadzora tematiko spremljajo in nadzorujejo periodično znotraj vzpostavljenega sistema korporativnega upravljanja.

Okrepljen razvoj korporativnega upravljanja

Dobre prakse korporativnega upravljanja so bistvene za učinkovito in odgovorno vodenje podjetij, saj zagotavljajo, da so vse pomembne odločitve sprejete transparentno, odgovorno in v skladu z najboljšimi interesi družb oziroma vseh deležnikov. SDH je izboljšave izvajal tako na ravni lastnega poslovanja, predvsem z obsežnejšimi spremembami Politike upravljanja SDH in drugih internih aktov zaradi pripojitve DUTB, kot tudi na ravni družb s prenovo in dopolnitvijo Priporočil in pričakovanj SDH ter Kodeksa korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države.

Prav tako je bistveno nadgradil Pravilnik o presoji potencialnih kandidatov za člane organov nadzora in vodenja družb s kapitalsko naložbo države, ki podrobneje določa pogoje, merila in postopek za vrednotenje in ugotavljanje primernosti potencialnih kandidatov za člane organov nadzora in vodenja družb s kapitalsko naložbo države.

Nazaj na novice