Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 29. 8. 2024

Po desetih letih prizadevanj za ohranitev poslovanja družbe MLM vse možnosti izčrpane, poslovodstvo družbe razglasilo insolventnost

Ljubljana, 29. avgust 2024 – Družba MLM, d. d. (MLM),  je danes napovedala, da bo jutri na sodišče vložila predlog za začetek stečajnega postopka. Napoved stečajnega postopka MLM je težak in žalosten razplet za vse zaposlene, poslovne partnerje, lastnika in širšo skupnost. Poslovnih in finančnih težav kljub intenzivnim prizadevanjem za ohranitev družbe v zadnjih desetih letih žal ni bilo mogoče premagati. Slovenski državni holding (SDH) je uporabil vse razpoložljive ukrepe v skladu s pravili Evropske unije (EU), vendar dodatna finančna pomoč ni bila mogoča, saj bi pomenila nedovoljeno državno pomoč, niti ni bila ekonomsko upravičena. Večkratni poskusi iskanja strateškega partnerja, ki bi omogočil nadaljevanje poslovanja MLM, niso bili uspešni. Zadnji poskusi iskanja investitorjev so pokazali, da bi bila edina možnost za nadaljevanje poslovanja prodaja družbe ob večmilijonski nepovratni državni pomoči, ki pa je po pravilih EU nedopustna. Stečajni postopek bo omogočil, da se ugotovi, ali so znotraj družbe zdrava poslovna jedra, ki bi lahko našla novega lastnika, s čimer bi se ohranila s temi jedri povezana delovna mesta.

Družba MLM je bila po desetletju intenzivnega finančnega in poslovnega prestrukturiranja ter številnih prizadevanjih za njeno ohranitev primorana razglasiti insolventnost. Družba se je soočala z izjemno zahtevnimi poslovnimi razmerami, medtem ko sta SDH in prej Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot lastnika izčrpala vse razpoložljive ukrepe za nadaljnjo finančno podporo. Dodatni ukrepi SDH za zagotavljanje potrebne likvidnosti in solventnosti družbi bi se šteli za nedovoljeno državno pomoč, saj je MLM v zadnjem desetletju že prejel vso možno pomoč v skladu s pravili EU, poslovanje pa je že leta negativno in se v zadnjih letih še dodatno poslabšuje. V zgolj zadnjih treh letih je družba ustvarila več kot 10 mio izgube. Več poskusov iskanja strateškega partnerja za MLM v preteklih letih je bilo neuspešnih zaradi omejenega interesa ali odstopa investitorjev po izvedbi skrbnega pregleda. Kljub nadaljnjim prizadevanjem SDH v letošnjem letu so bili potencialni investitorji pripravljeni družbo prevzeti le pod pogojem večmilijonske nepovratne državne pomoči, ki pa je v skladu s pravili EU prepovedana. Ravno pred nekaj dnevi je tudi zadnji interesent sporočil, da ga po pregledu družbe nakup ne zanima.

Intenzivna finančna sanacija MLM s strani DUTB, SDH in države  

Terjatve do MLM so bile zaradi dolgoletnih poslovnih in finančnih težav in dolgov do NKBM, Probanke in Abanke odplačno prenesene na DUTB takoj po njegovi ustanovitvi leta 2013. DUTB si je vsa leta delovanja načrtno prizadeval za sanacijo MLM s številnimi ukrepi, ki so mu bili na voljo; to so bili dokapitalizacija družbe s konverzijo terjatev DUTB v višini 28,6 mio EUR v kapital, dokapitalizacija družbe z denarnim vložkom v višini 2,2 mio EUR, zagotovitev likvidnostnega in investicijskega financiranja v skupni višini 8,8 mio EUR in zagotovitev denarnega depozita v višini 3,5 mio EUR, danega kot zavarovanje za izdano bančno garancijo dobaviteljem MLM za zagotovitev daljših plačilnih rokov. 

Po pripojitvi DUTB si je enako prizadeval SDH, ki je junija 2023 na skupščini MLM podprl predlog uprave in nadzornega sveta MLM za poenostavljeno znižanje osnovnega kapitala za pokrivanje izgub v letih 2020, 2021 in 2022 z namenom zagotavljanja kapitalske ustreznosti družbe, junija 2024 pa skupaj z dvema komercialnima bankama družbi odobril kratkoročni moratorij na odplačilo dolga.

Vlada RS je v letu 2015 na podlagi tedaj veljavnega Zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah (ZPRPGDZT, Uradni list RS, št. 5/17) in pozitivnega soglasja Evropske komisije družbi dodelila državno pomoč za prestrukturiranje v višini 5,1 mio EUR (4,3 mio EUR za dokapitalizacijo in 764 tisoč EUR za obročno plačilo regresne terjatve). V letih 2019 in 2020 sta sledili dodatni državni pomoči v obliki odloga, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) je družbi omogočilo reprogram plačila navedene regresne terjatve. Družba je v okviru državnih paketov pomoči za odpravo posledic epidemije covida-19 in energetske krize v obdobju 2020–2022 po različnih instrumentih prejela še pribl. 1 mio EUR.

Kljub obsežnifinančni podpori se družbi v desetih letih ni uspelo poslovno prestrukturirati 

MLM kljub intenzivnim prizadevanjem za poslovno prestrukturiranje od leta 2016 posluje z izgubo. Družba je v zadnjih  treh letih ustvarila več kot 10 mio EUR čiste izgube. Delovanje v zahtevni panogi, v kateri veljajo strogi mednarodni standardi, je dodatno otežila še epidemija covida-19, ki je prizadela poslovanje leta 2020. Lani so tržne razmere postale še bolj zaostrene, ko je zvišanju cen materialov zaradi rusko-ukrajinskega konflikta sledil še dvig cen energentov, česar MLM ni uspelo v zadostni meri prenesti v prodajne cene. Hkrati zaostrovanja v evropski avtomobilski industriji povzročajo dodatne cenovne pritiske na dobavitelje, zlasti tiste, ki so na spodnjem delu verige vrednosti.

Zaradi slabega poslovanja so potrebe družbe po dodatni likvidnosti nenehno rasle, kar je privedlo do izčrpanja celotnega denarnega depozita v vrednosti 3,5 mio EUR, ki ji ga je DUTB zagotovil kot zavarovanje za izdano bančno garancijo dobaviteljem za zagotovitev daljših plačilnih rokov.

Junija 2024 je SDH skupaj z dvema komercialnima bankama MLM odobril kratkoročni moratorij na odplačilo dolga. Za odločitev glede dolgoročnega moratorija pa je SDH najel še neodvisnega finančnega strokovnjaka za izvedbo neodvisnega pregleda poslovanja (IBR) in pregleda PIT testa, ki ga je posredoval  MLM. Ta je potrdil, da ima družba težave prevaliti višje stroške na kupce, da je stroškovno slabo učinkovita, da so njena sredstva v precejšnji meri odpisana (amortizirana), da iz poslovanja ne ustvarja zadostnega denarnega toka za nov investicijski cikel, da je zaradi slabega poslovanja njena likvidnost nezadostna, obratni kapital pa zaradi rasti poslovnih obveznosti negativen in da je zato ogrožen njen obstoj.

Družba ni bila zanimiva za strateške lastnike brez obsežne državne pomoči 

DUTB je sprožil več prodajnih postopkov s ciljem pridobitve strateškega, finančno trdnega lastnika, ki bi omogočil dokončanje strateškega in poslovnega prestrukturiranja ter zagotovil finančno stabilno poslovanje družbe. Prvi poskus prodaje MLM se je začel leta 2015, vendar je bil po prejemu nezavezujočih ponudb v letu 2016 ustavljen. Drugi prodajni postopek se je začel leta 2017. Nezavezujočo ponudbo je oddalo pet interesentov, le eden pa zavezujočo. Po poglobljenem pregledu dokumentacije in poslovanja MLM je ponudnik leta 2018 odstopil od nadaljnjih pogajanj.

Zadnji prodajni postopek MLM, v katerem so sodelovali tudi njegovi zaposleni, se je začel septembra 2021 na podlagi javnega zbiranja nezavezujočih in zavezujočih ponudb. Predmet prodaje so bili lastniški delež in terjatve do MLM. Prispela je ena zavezujoča ponudba, ki pa je bila junija 2022 zavrnjena zaradi prenizke ponujene kupnine za terjatve, zato je bil postopek prodaje MLM zaključen brez izbire ponudnika.

SDH je kljub temu letos nadaljeval iskanje strateškega partnerja za družbo. Oba zainteresirana investitorja sta bila pripravljena družbo prevzeti za 1 evro, vendar pod pogojem večmilijonske nepovratne državne pomoči, ki pa je skladno s pravili EU prepovedana. SDH je marca letos objavil javni razpis za preveritev interesa za nakup 100-odstotnega lastniškega deleža v MLM, na katerega sta se odzvali dve indijski podjetji, dobavitelja avtomobilskemu sektorju. Po izvedbi skrbnega pregleda nobeno od podjetij ni oddalo ponudbe za nakup, pri čemer sta kot razlog navedli zaostrene poslovne razmere v družbi. 

Nadaljnja državna pomoč v skladu s pravili EU ni več mogoča

SDH ne sme izvajati transakcij pod neekonomskimi pogoji oziroma transakcij, ki jih v enakih okoliščinah ne bi izvedel zasebni investitor, saj vse takšne transakcije štejejo za nedopustno državno pomoč. V okviru iskanja potencialnih rešitev je SDH ves čas sodeloval z MGTŠ. Tudi MGTŠ je SDH zaradi enakih razlogov sporočil, da kakršna koli nadaljnja državna pomoč države ni več mogoča. MLM je namreč že prejel državno pomoč v letu 2015, pravni okvir EU (Smernice o državni pomoči za reševanje in prestrukturiranje nefinančnih podjetij v težavah in ZPRPGDZT) pa onemogoča dodelitev nove pomoči za prestrukturiranje družbe v težavah pred koncem desetletnega obdobja od zadnje dodelitve oz. zaključenega programa prestrukturiranja. 

Kljub vsem prizadevanjem za rešitev družbe in obsežni podpori SDH, DUTB in države poslovno prestrukturiranje MLM žal ni uspelo, izčrpane pa so tudi vse možnosti države in lastnika za nadaljnjo podporo delovanju MLM. Zaradi insolvenčnih pravil po Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPIPP) je bil MLM glede na solventnostne in likvidnostne razmere v družbi primoran razglasiti stečaj.

 

Nazaj na novice