Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 14. 8. 2024

Slovenski državni holding dosegel dogovor o poplačilu dolgov skupine T-2

Ljubljana, 14. avgust 2024 - Slovenski državni holding (SDH) je danes uspešno zaključil večletna prizadevanja za izterjavo dolgov skupine T-2 s sklenitvijo poravnave v višini 90 milijonov evrov. Sklenjen dogovor med SDH, T-2 in Telemachom predstavlja zaključek pogajanj in upravljavskih aktivnosti izterjave dolga, ki jih je SDH intenzivno izvajal od pripojitve DUTB z začetkom leta 2023, DUTB pa vse od leta 2014.

Do današnjega dne bo SDH prejel plačilo 37 mio EUR, preostalih 53 mio EUR, ki so ustrezno obrestovani in zavarovani z nepogojno bančno garancijo, pa bo SDH prejel najkasneje do 31. 7. 2027.

Sklenjena poravnava je tako za SDH kot skupino T-2 (in družbo Telemach, ki nastopa v vlogi plačnika dela dolga skupine T-2) najboljša in najbolj pravična rešitev. Ta na eni strani zagotavlja poplačilo terjatev SDH v višini, kot je bila priznana v pravnomočno potrjenih prisilnih poravnavah družb skupine T-2, vključno z dogovorjenimi obrestmi za čas od pravnomočno zaključenih prisilnih poravnav do sklenitve dogovora, družbi T-2 pa omogoča nadaljnje poslovanje brez grozečega stečaja družbe.

Janez Tomšič, član uprave SDH, je ob zaključku poudaril: »Ob sklenitvi dogovora o poplačilu terjatev družb iz skupine T-2 izražam zadovoljstvo, da smo bili vsi deležniki kljub številnim pravnim sporom, preteklim nesoglasjem in medsebojnemu nezaupanju med SDH in T-2 zmožni sesti za skupno mizo in po intenzivnih pogajanjih skleniti za vse strani sprejemljiv dogovor. Sklenjen dogovor o poravnavi predstavlja za SDH ekonomsko najboljšo rešitev, ki v primerjavi z drugimi scenariji izterjave dolga zagotavlja najvišje poplačilo terjatev do družb skupine T-2. Verjamem, da SDH z uspešnim zaključkom tega dolgotrajnega procesa izterjave potrjuje svojo zavezanost k učinkovitemu upravljanju državnega premoženja.«

Nazaj na novice