Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Informacije s sej ESSO 7. 3. 2024

Informacija z redne seje ESSO

Ljubljana, 7. marec 2024 – Danes so se na redni seji sestali uprava SDH in člani ESSO. Med drugimi pomembnimi temami so obravnavali Letni načrt upravljanja naložb za leto 2024 in aktualne problematike v posameznih družbah v portfelju SDH. Uprava je članom ESSO predstavila ključne spremembe prenovljenih aktov SDH.

Člani ESSO so bili na tokratni seji seznanjeni z Letnim načrtom upravljanja naložb, iz katerega izhaja, da bo SDH bo v letu 2024 izvajal različne upravljavske aktivnosti, ki bodo prispevale k doseganju zastavljenih ciljev. Med ključnimi načrtovanimi projekti so: združitev nepremičninskih portfeljev SDH in DSU, pripravljalne aktivnosti za morebitno oddelitev premogovne in termoenergetske dejavnosti, optimizacija izvajanja dejavnosti distribucije električne energije ter celovita analiza možnih pristopov k oblikovanju enotnega proizvodnega stebra električne energije. 

Skladno z LNU je načrtovano, da bo Republika Slovenija v letu 2024 prejela 327,5 mio EUR dividend, SDH 52,5 mio EUR, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa 3,9 mio EUR, skupaj torej skupaj 383,9 mio EUR dividend. To je bistveno več kot v letu 2023, ko skupni prilivi iz dividend znašajo 175,5 mio EUR.

ESSO se je z upravo SDH dogovoril, da se po uveljavitvi direktive CSRD redno pripravlja integrirana informacija o izpolnjevanju trajnostnih ciljev družb na ravni celotnega portfelja, še posebej na področju družbenih ciljev. 

ESSO se je seznanil, da je SDH sprejel prenovljen Kodeks korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države ter z novim priporočilom št. 14 dopolnil Priporočila in pričakovanja SDH. Novo Priporočilo št. 14 določa, da morajo te družbe vzpostaviti in vzdrževati učinkovit sistem notranjih kontrol, ki zagotavlja spoštovanje zakonodaje, kodeksov, politik in standardov. Poleg tega morajo družbe s kapitalsko naložbo države sprejeti in izvajati kodeks ravnanja, ki opredeljuje etična načela in pravila za vse zaposlene, člane organov in druge deležnike.

Prenova Kodeksa SDH je bila potrebna zaradi uskladitve z najnovejšimi direktivami Evropske unije na področju korporativnega upravljanja, trajnostnega razvoja, poročanja o trajnosti in enakopravnosti spolov. Prenova Kodeksa SDH z ostalimi spremembami in dopolnitvami stremi k izboljšanju transparentnega poslovanja družb, večji odgovornosti nosilcev posameznih funkcij v družbah, povečevanju zaupanja deležnikov in nadaljnji krepitvi skladnosti poslovanja ter integritete v družbah v upravljanju SDH.

ESSO je opravil tudi razpravo o aktualnih problematikah socialnih partnerjev v posameznih družbah.

 

Nazaj na novice