Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 12. 12. 2023

SDH preveril interes manjšinskih delničarjev EDP za prodajo delnic

Ljubljana, 12. 12. 2023 – Zaradi majhnega izkazanega interesa za prodajo delnic s strani manjšinskih delničarjev pod pogoji, ki bi bili za SDH sprejemljivi, SDH sprejel odločitev, da ne izvede nobenih odkupov delnic.

Slovenski državni holding, d. d., (SDH) je v skladu z veljavnim Letnim načrtom upravljanja naložb v letu 2023 izvedel več upravljavskih dejanj v povezavi z elektrodistribucijskimi podjetij (EDP), s ciljem preučitve možnosti lastniške in organizacijske optimizacije modela dejavnosti elektrodistribucije.

Na podlagi javno objavljenih podatkov EDP je pridobil neodvisne ocene vrednosti vseh petih EDP, za namen preučitve možnosti odkupa delnic manjšinskih lastnikov.

Po pridobitvi vrednostnih podlag za odločanje o pogojih odkupa se je SDH sestal s predstavniki večjih manjšinskih delničarjev EDP in dne 21. 11. 2023 na svoji spletni strani objavil vabilo k oddaji nezavezujočih izkazov interesa za prodajo delnic EDP.

Na vabilo se je odzvalo več kot 350 manjšinskih delničarjev vseh petih EDP.

Ker je le majhno število delničarjev izrazilo interes za prodajo svojih delnic pod cenovnimi in drugimi pogoji, ki bi bili sprejemljivi za SDH, je SDH sprejel odločitev, da v tem trenutku ne izvede nobenega odkupa delnic EDP, ker s takšnimi nakupi ne bi mogel doseči načrtovanih upravljavskih ciljev.

SDH bo v okviru upravljavskih aktivnosti v letu 2024 preučil in po presoji izvedel druge morebitne razpoložljive ukrepe za optimizacijo izvajanja dejavnosti gospodarske javne službe distribucijskega operaterja električne energije.

Nazaj na novice