Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 16. 10. 2023

Slovenski državni holding Državnemu zboru poslal Letno poročilo o upravljanju naložb RS in SDH za leto 2022

Leto 2022 so zaznamovala številna kompleksna tveganja v poslovnem okolju. Pogoji v svetovnem in še zlasti evropskem gospodarstvu so se lani močno zaostrili. Vojna v Ukrajini je povzročila motnje v oskrbi z energenti, hrano in surovinami, kar se je skupaj s pritiski na strani povpraševanja odrazilo tudi v visoki inflaciji in naraščajočih stroških financiranja. Navedeno je vodilo v povečano negotovost in poslabšanje gospodarskih obetov ter vplivalo tudi na poslovanje SDH, predvsem energetskih družb v njegovem upravljanju. SDH je zato že med letom močno okrepil upravljavske aktivnosti v družbah portfelja, še posebej v družbah energetskega stebra, v katerem so zaostrene razmere na trgih, zlasti pri trgovanju z električno energijo, povzročile likvidnostne primanjkljaje nekaterih družb. Z naknadnim vplačilom kapitala RS v družbo HSE, d. o. o., je SDH konec leta 2022 zagotovil stabilnost delovanja Skupine HSE, ki se je v zahtevni finančni situaciji znašla zaradi spleta negativnih dejavnikov, povezanih z zgodovinsko nizkim vodostajem rek, ustavitvijo TEŠ zaradi težav z izkopom premoga v Premogovniku Velenje in splošnimi razmerami na energetskih trgih. Do konca septembra 2023 je HSE državi vrnil že 242 milijonov EUR naknadnega vplačila kapitala in bo ob nadaljevanju dobrega poslovanja predčasno do konca leta vrnil še dodatnih 60 do 100 milijonov EUR.

V letu 2023 bo glede na ocene znesek izplačanih dividend za poslovno leto 2022 znašal 175,5 mio EUR, kar je nad načrtovanim nivojem iz letnega načrta za to leto, ki je bil 162,6 mio EUR. Najvišji delež dividend bodo prispevale družbe iz stebra Finance, in sicer 40,9 %, sledi steber Gospodarstvo in turizem z 31,9-odstotnim deležem, steber Promet bo prispeval 18,5 % vseh dividend, steber Energetika pa 8,8 %. Skupaj je največjih šest izplačevalcev izplačalo več kot 86 % vseh dividend.

Čista dobičkonosnost lastniškega kapitala (ROE) celotnega portfelja kapitalskih naložb se je v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 precej znižala zaradi slabih rezultatov energetskih družb in je znašala 2,8 odstotka, kar je za 2,2 odstotne točke manj, kot je bilo načrtovano v LNU za 2022 (5,0 %). Vsi ostali stebri upravljanja so izkazali boljše rezultate kot v prejšnjem letu, ROE družb brez stebra Energetika (torej družb iz stebrov Promet, Finance ter Gospodarstvo in turizem) je dosegel 7,4 odstotka in je za 2,4  odstotne točke presegel načrt te skupine naložb (5,0  %).

Skupna knjigovodska vrednost lastniških deležev kapitalskih naložb v upravljanju SDH je konec leta 2022 znašala 11,2 mrd EUR, kar je 8,7 % več kot je znašala konec leta 2021 (10,3 mrd EUR). Povišanje vrednosti je deloma posledica rasti kapitala družb zaradi doseženih poslovnih rezultatov, deloma dokapitalizacij v letu 2022 (HSE in SŽ), deloma pa prevzema novih naložb (povišanje deleža v Savi, prevzem DRI in SiDG v upravljanje, prevzem kapitalskih naložb ob pripojitvi DUTB (Istrabenz Turizem, Thermana, Farme Ihan, Mladinska knjiga, MLM, Salomon).

S pripojitvijo DUTB je SDH pridobil dve novi dejavnosti, in sicer upravljanje terjatev in upravljanje stvarnega premoženja. Pri upravljanju tega premoženja je cilj povečati vrednost z ustreznimi upravljavskimi aktivnostmi in doseči načrtovane iztržke. Poštena vrednost finančnih terjatev, pridobljenih s pripojitvijo, je konec leta 2022 znašala 225,2 mio EUR, knjigovodska vrednost stvarnega premoženja, ki ga pretežno sestavljajo nepremičnine, pa 103,0 mio EUR, pri čemer je njihova ocenjena tržna vrednost znašala 161,4 mio EUR.

Okrepljen razvoj korporativnega upravljanja

SDH je izboljšave izvajal tekom celotnega leta tako na ravni lastnega poslovanja kot tudi na ravni družb z dopolnitvijo Kodeksa upravljanja, Priporočil in pričakovanj SDH ter pripravo Letnega načrta upravljanja. Številna priporočila in pričakovanja segajo tudi na področje trajnostnega poslovanja družb, ki ga je SDH okrepil še z dodatnimi praksami v obsežnejših spremembah aktov v letu 2023. Spremembe vključujejo tudi zahtevnejše pogoje za selekcijo članov nadzornih svetov najpomembnejših družb portfelja. Do konca leta 2023 bo SDH v celoti prenovil še Kodeks korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države.

Oblikovani sistemski okvir korporativnega upravljanja SDH podpira tudi z izobraževalnimi dogodki za poslovodstva in člane nadzornih svetov družb, strokovni nosilci področij pa organizirajo tudi strokovna srečanja na področju skladnosti poslovanja in integritete ter notranje revizije. SDH področje skladnosti poslovanja in integritete obravnava kot zelo pomembno, zaradi česar si prizadeva za vzpostavitev funkcije v ustrezni obliki v vseh družbah s kapitalsko naložbo države v skladu z določili Kodeksa korporativnega upravljanja ter Priporočili in pričakovanji SDH. Vidna in odgovorna funkcija namreč prinaša premik k bolj strateškemu in vključujočemu pristopu podjetij k skladnosti in integriteti. Prav tako pa mora biti tudi notranjerevizijska služba v vseh družbah ključen steber upravljanja, saj ima namreč več pomembnih vlog, ki prispevajo k učinkovitosti, transparentnosti in skladnosti poslovnih procesov, kar ima na koncu neposreden vpliv na poslovno uspešnost.

Zahtevno gospodarsko okolje, nižja raven gospodarskih aktivnosti, posledice naravnih nesreč in drugi dejavniki vplivajo in bodo vplivali na poslovanje nekaterih družb portfelja v letu 2023 in kasneje. Zaradi tega bo tako leto 2023, kot tudi leto 2024, z upravljavskega vidika zahtevno.

SDH ostaja trdno zavezan k stalnemu izboljševanju korporativnega upravljanja in poslovne uspešnosti v družbah portfelja. V tem okviru si bo SDH prizadeval, da bodo družbe portfelja optimalno pripravljene na prihodnost, tako na področju zelenega prehoda in odpornosti na klimatske spremembe, kot tudi na področju glavnih poslovnih trendov.

 

Priloga: Letno poročilo o upravljanju naložb RS in SDH za leto 2022

Infografika

Nazaj na novice