Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 12. 10. 2023

V prvem polletju leta 2023 visok donos portfelja kapitalskih naložb v upravljanju SDH

Ljubljana, 12. oktober 2023 – Kapitalske naložbe, ki jih upravlja Slovenski državni holding, so v prvem polletju 2023 dosegle visoko donosnost v višini kar 9,5 odstotkov. Medletna donosnost je bistveno višja od napovedane v Letnem načrtu upravljanja, ki znaša 7,3 odstotke. Nad načrti so poslovali vsi upravljavski stebri, posebej pa so se rezultati izboljšali v stebru Energetike. V prvem polletju lanskega leta je donosnost znašala 4,4, odstotke.

Rezultati vseh upravljavskih stebrov (Promet, Energetika, Finance, Gospodarstvo in Turizem) so v prvem polletju 2023 presegli načrtovane čiste dobičkonosnosti lastniškega kapitala za letošnje leto. Po slabših rezultatih v lanskem letu v letošnjem letu najboljše rezultate beleži steber Energetika, predvsem zaradi dobrih rezultatov skupine HSE in skupine GEN. HSE je zaradi dobičkonosnega poslovanja Republiki Sloveniji v skladu z načrti letos že vrnila 242 mio EUR naknadno vplačanega kapitala, do konca leta pa načrtuje še vračilo dodatnih 60 do 100 milijonov evrov.

Celotni prilivi iz naslova dividend bodo v letu 2023 glede na trenutno oceno dosegli 175,5 mio EUR, kar presega načrtovani znesek v višini 162,6 mio EUR. Glede na trenutno poslovanje družb v njegovem portfelju SDH načrtuje, da bo s svojimi upravljavskimi ukrepi lahko v letu 2024 zagotovil bistveno višji obseg dividend za RS, kot so bile prejete v letu 2023, s čimer se bodo v proračun natekla dodatna sredstva za podporo sanacije posledic naravnih ujm.

Nazaj na novice