Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Obvestila za družbe 13. 6. 2023

Energetska pomoč in dividende: pojasnilo o glasovalnih stališčih SDH

Skladno z Zakonom o Slovenskem državnem holdingu (ZSDH-1) so cilji upravljanja naložb povečevanje vrednosti naložb, zagotavljanje čim višjega donosa za lastnike in uresničevanje drugih morebitnih strateških ciljev v naložbah, ki so opredeljene kot strateške. Te cilje je SDH uporabljal tudi pri oblikovanju odločitev v zvezi z izplačilom dividend v letu 2023 v družbah, ki so koristile pomoč države zaradi visokih cen energentov.

SDH v letu 2023 ne bo podprl izplačila dividend v takšnih družbah v naslednjih primerih:

  1. ko sta predlog za neizplačilo dividend zaradi siceršnje obveze po vračilu prejete pomoči oblikovala uprava in nadzorni svet in ga predlagala delničarjem,
  2. ko je dejanski oziroma pričakovani znesek koriščene pomoči materialen za družbo (presega 10 % čistega dobička leta 2022),
  3. ko je ocenjeni oportunitetni strošek odloga izplačila dividend nižji od ocenjenega stroška izgube pomoči,
  4. ko bilančni dobiček družbe za leto 2022 omogoča izplačilo primernih dividend v začetku leta 2024.

 

V vseh takih primerih SDH pričakuje, da bo družba sklicala skupščino z namenom odločanja o uporabi bilančnega dobička leta 2022 nemudoma v začetku leta 2024. Če družba ne bo sama izvedla sklica takšne skupščine, bo sklic zahteval SDH.

SDH bo v skladu z navedenimi izhodišči glasoval proti vsem sklepom o uporabi bilančnega dobička na skupščinah v letu 2023 (tudi proti predlogom sklepov, s katerimi bo predlagano, da bilančni dobiček ostane nerazporejen), ker pričakuje, da se bo o uporabi tega bilančnega dobička odločalo šele v letu 2024.

SDH pri takih družbah tudi ne namerava podpreti nikakršnih sklepov, povezanih s pooblastili za pridobivanje lastnih delnic, prav tako pa pričakuje, da bodo nadzorni sveti v celoti zagotovili tudi prepoved izplačila variabilnih prejemkov (nagrad) članom poslovodstva.

Nazaj na novice