Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 24. 3. 2023

Drugo srečanje pooblaščencev za skladnost poslovanja in integriteto družb s kapitalsko naložbo države v znamenju zaščite prijaviteljev ter upravljanja s tveganji korupcije in neetičnega ravnanja

Ljubljana, 23. marec 2023 - Potekalo je drugo srečanje pooblaščencev za skladnost poslovanja in integriteto (SPI) družb s kapitalsko naložbo države, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv, ki ga je organiziral Janez Saje, pooblaščenec na SDH, gostila pa Barbara Bračko, direktorica skladnosti na SID banki, d. d.

Cilj srečanja je bila krepitev sodelovanja, izmenjava znanj ter praks med pooblaščenci za skladnost poslovanja in integriteto družb. V okviru srečanja so bila izvedena predavanja, in sicer o upravljanju s tveganji korupcije in neetičnega ravnanja, ki ga je izvedel Aleš Behram s podjetja Indago, ter o praktičnih vidikih implementacije Zakona o zaščiti prijaviteljev, ki ga je izvedel mag. Robert Golobinek z Ministrstva za pravosodje. Predstavitev organizacije in nalog področja skladnosti poslovanja in integritete v SID banki, d. d. je predstavila Barbara Bračko.

 

Prisotne sta uvodoma nagovorila tudi predsednik uprave SID banke, d. d., mag. Damijan Dolinar, ki je orisal svoje pretekle izkušnje pri oblikovanju sistema skladnosti ter poudaril pomen podpore najvišjega vodstva funkciji skladnosti pri izgradnji robustnega sistema skladnosti v vseh porah organizacije podjetja. To podjetju omogoča, da se lahko povsem posveti svojemu poslanstvu.

 

Predsednik uprave SDH, mag. Žiga Debeljak, je poudaril pomen funkcij pooblaščencev za skladnost poslovanja in integriteto v vsaki družbi ter med drugim povedal, da »SDH področje skladnosti in integritete obravnava kot zelo pomembno, zaradi česar pričakuje imenovanje pooblaščencev za skladnost poslovanja in integriteto s polnimi pristojnostmi v vseh družbah s kapitalsko naložbo države. Vidna in odgovorna funkcija namreč prinaša premik k bolj strateškemu in vključujočemu pristopu podjetij k skladnosti in integriteti. Pri tem potrebujemo kompetentne posameznike in ekipe, ki bodo ob podpori poslovodstva ustvarile strateško usklajenost, sodelovanje ter izgradnjo sistema integritete v družbah«, je v zaključku nagovora poudaril predsednik uprave SDH.

 

Prisotne je med drugim tudi opozoril na novelo ZSDH-1A, ki v primeru pravnomočno ugotovljenih kršitev integritete onemogoča imenovanje oziroma nadaljnje opravljanje funkcije članov organov vodenja in nadzora v družba s kapitalsko naložbo države. SDH pripravlja tudi priporočila, ki bodo naslovila ustrezne pristope k upravljanju z nasprotji interesov  v družbah s kapitalsko naložbo države.

 

 

Nazaj na novice