Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost - Arhiv DUTB 14. 12. 2022

Vodstvi DUTB in Ministrstva za kulturo razpravljali o prihodnosti PLAC-a

Ljubljana, 13. december 2022 – Vodstvi DUTB in Ministrstva za kulturo sta v sodelovanju s strokovnimi ekipami dosegli napredek glede ureditve zasedene nepremičnine v lasti DUTB s strani skupnosti uporabnikov PLAC. Na skupnem sestanku, ki so ga vodili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, izvršni direktor DUTB Mitja Križaj in predsednik uprave SDH mag. Žiga Debeljak, so bili podani možni dogovori, pri čemer si vse strani prizadevajo za iskanje skupne rešitve glede PLAC-a. Pogovor je tekel tudi o prenosu obsežne umetniške zbirke DUTB na Ministrstvo za kulturo.

V duhu iskanja konstruktivnih rešitev je DUTB podala predloge štirih možnih rešitev nastale situacije v dobro vseh strani. Prvi med njimi je, da se skupnost PLAC organizira v primerno obliko delovanja, kot na primer društvo, zavod, ustanova ali družba, in z DUTB sklene najemno pogodbo ali pogodbo o uporabi nepremičnine na Linhartovi ulici v Ljubljani. Druga možnost je, da Ministrstvo za kulturo (ali organ v sestavi oz. druga organizacija, ki deluje pod njegovim okriljem) vzame nepremičnino, v kateri deluje skupnost PLAC, v najem in jo nato nameni skupnosti za izvajanje kulturnih dejavnosti. V obeh primerih DUTB pričakuje le pokrivanje neposrednih stroškov, ki nastajajo z uporabo nepremičnine (elektrika, voda, odvoz komunalnih odpadkov, ipd.), najem pa lahko zagotovi do treh let. Tretja možnost je, da Ministrstvo za kulturo poišče drug ustrezen prostor, ki bo primeren za opravljanje kulturne dejavnosti skupnosti PLAC. Četrta možnost pa je, da se nepremičnina v lasti DUTB na podlagi ustreznega sklepa Vlade RS prenese na RS, slednja pa jo nameni izvajanju ustreznih kulturnih dejavnosti.

Tako DUTB kot Ministrstvo za kulturo, skupaj s celotno vlado, verjameta, da je možno najti konstruktivno in kakovostno rešitev za problematiko nadaljnjega udejstvovanja skupnosti PLAC, ki bo hkrati omogočila DUTB oziroma njenemu pravnemu nasledniku SDH, da deluje v skladu s svojim poslanstvom in predpisi. DUTB oziroma SDH pričakujeta, da bo vlada oblikovala ustrezno rešitev kmalu.

DUTB ob tem ponovno opozarja, da je objekt na Linhartovi ulici v Ljubljani namenjen rušenju, da nima uporabnega dovoljenja, da ni varen za organiziranje različnih dogodkov, zato uporabniki v celoti prevzemajo odgovornost za nenamensko uporabo objekta.

Nazaj na novice