Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 11. 10. 2022

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah ponovno v Sloveniji

Podpis Skupne izjave organizatorjev ter sodelovanje na Mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah

Ljubljana, 11. oktober 2022 – V okviru priprav na Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah se je danes že četrto leto zapored odvila podpisna slovesnost kot potrditev sodelovanja v skupnem boju proti korupciji in prevaram. Tako kot v preteklih letih, bo tudi letošnji Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Med podpisniki je tudi SDH.

 

V svetu vsako leto pod okriljem največje Svetovne organizacije za boj proti finančnim prevaram ACFE v mesecu novembru poteka Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, ki osvetljuje finančne prevare, ki posameznike, davkoplačevalce, podjetja in skupnosti vsako leto stanejo na milijarde evrov. Posebno pozornost se posveča obravnavi finančnega kriminala, pranja denarja in razvoju finančne forenzike. Dogodek je v Sloveniji od leta 2019 koordiniral Deloitte Slovenija, letos pa je po dogovoru s partnerji koordinacijo prevzela Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani. Letos so se dogodku pridružili še novi partnerji, skupaj s podporniki jih je že več kot 30.

 

Tematike, o katerih bodo priznani gostje in strokovnjaki iz tega področja razpravljali, bodo zanimive in aktualne za današnji čas. V času Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah, ki bo letos potekal med 14. in 18. novembrom, se načrtuje vrsta dogodkov, namenjenim k osvetlitvi problematike.

 

»Ponosni smo, da od Deloitte Slovenija prevzemamo koordinatorstvo ter na tak način pripomoremo, da bomo z Mednarodnim tednom ozaveščanja o prevarah v Sloveniji tudi letos prispevali k ozaveščenosti in izobraževanja o boju proti prevaram. Posebno smo veseli, da so se nam v letošnjem letu pridružili še novi partnerji, kar je za ozaveščenost v razmerah, ko se, najprej zaradi pandemije, sedaj pa zaradi bližnje vojne povečujejo zmeda, strah in gospodarska nestabilnost, to pa so situacije, v katerih žal vemo, da prevare še bolj uspevajo, izjemnega pomena.

Poslovne šole, na katere zaradi njihove specifike in tesne povezanosti z okoljem te spremembe še posebej hitro vplivajo, imamo pomembno vlogo pri pripravi mladih na življenje in na delo, na to, da bodo zavestni posamezniki z visokimi etičnimi standardi, ki bodo krojili našo družbo v prihodnje« je ob podpisu dejala dekanja Ekonomske fakultete, prof. dr. Metka Tekavčič.

 

Zbrane je, poleg Sonje Kolar, predsednice ACFE Slovenija in Jureta Trbiča, državnega sekretarja na Ministrstvu za javno upravo, nagovoril tudi predsednik uprave SDH, mag. Žiga Debeljak, ki je, med drugim, povedal: »Veseli me, da SDH že četrto leto sodeluje pri dogodku. V SDH dajemo velik pomen področju integritete, skladnosti poslovanja, zagotavljanju transparentnosti in preprečevanju korupcije ter vseh oblik protipravnega in neetičnega delovanja. To smo pokazali v letu 2019, ko smo v Kodeks upravljanja družb kapitalskih naložb države dodali priporočila in minimalne standarde za to področje za vse družbe, ki jih upravljamo. Te obsegajo imenovanje pooblaščencev za skladnost in integriteto v naših večjih družbah, pripravo ustreznih načrtov integritete, ustrezno obvladovanje in detekcijo tveganj na teh področjih in seveda kontinuirano izobraževanje in usposabljanje ter izmenjava dobrih praks. Vse navedeno so pomembni temelji tudi za oblikovanje dobrih korporacijskih kultur, zato smo v začetku letošnjega leta oblikovali priporočnik za upravljanje korporativnih kultur podjetij za nadzorne svete družb portfelja.

Zlasti v teh časih zelo zahtevnih gospodarskih okoliščinah, so integriteta, etičnost, poštenost in transparentnost načela, ki jih mora vsako podjetje, ki želi preživeti in se uspešno razvijati v največji meri upoštevati. Z dogodki kot je današnji, vsi skupaj prispevamo k uveljavljanju teh vrednot in načel v poslovanje celotnega slovenskega gospodarskega prostora«.

 

Kaj je Teden ozaveščanja o prevarah?

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah je svetovno priznan dogodek, ki strokovnjakom in skupnostim za boj proti prevaram ponuja priložnost, da se združijo in si ogledajo, kako daljnosežne so lahko posledice prevar ter kako skupaj izboljšati naše okolje in povečati ozaveščenost o prevarah. Teden prevar je ustanovilo Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar (ACFE) leta 2000 kot dogodek, namenjen širjenju ozaveščenosti o prevarah. Celotedenska kampanja spodbuja javne uradnike, poslovne vodje, zaposlene in splošno javnost, naj proaktivno podvzamejo korake za zmanjšanje vpliva prevar s spodbujanjem ozaveščenosti in izobraževanja o boju proti prevaram.

 

 

Nazaj na novice