Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Informacije s sej NS SDH 28. 6. 2022

Informacije s seje NS SDH z dne 28. junija 2022

Danes se je na redni seji sestal Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, d. d. (NS SDH), ki se je zaradi odpoklicev dveh članov NS SDH s strani Državnega zbora RS, sestal v tri članski zasedbi.

NS SDH je zato obravnaval spremembe v sestavi komisij nadzornega sveta in sprejel sledeče odločitve:

  • Janez Vipotnik je postal novi namestnik predsednice NS in predsednik nominacijske komisije,
  • mag. Ivan Simič je novi predsednik revizijske komisije,
  • nova članica komisije za tveganja pa je Karmen Dietner.

 

NS SDH je, med drugim, obravnaval Informacijo o upravljanju kapitalskih naložb, s pregledom rezultatov portfelja v prvem četrtletju 2022. Donosnost portfelja v upravljanju SDH je v prvem kvartalu letošnjega leta znašala 3,7 %, kar je za 2 odstotni točki manj, kot v enakem obdobju lani (5,7 %). Razlog za nižjo donosnost je slabo poslovanje skupine HSE, zaradi zelo slabe hidrologije, in slabi rezultati elektrodistribucijskih družb, kar je posledica ukrepov vlade za blažitev energetske draginje, ki so tem družbam občutno znižali prihodke v obdobju od februarja do aprila letošnjega leta. Večina preostalih najpomembnejših družb v portfelju SDH je v prvem četrtletju poslovala dobro in v skladu oziroma nad načrti za leto 2022.

Po trenutnih ocenah bodo v letu 2022 izplačila dividend presegla prvotne načrte za to leto. Tako bo predvidoma skupaj izplačanih za 198,3 mio EUR dividend, oziroma za 8 % več od načrtov iz LNU (182,8 mio EUR).

NS SDH se je seznanil s končnim poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji, d. o. o. o opravljenem neodvisnem pravnem pregledu postopkov imenovanja generalnega direktorja družbe Pošta Slovenije, d. o. o. in glede na izsledke pregleda izrazil pričakovanje, da bo uprava SDH sprejela ustrezne ukrepe.

 

Nazaj na novice