Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 25. 2. 2022

SDH bo uveljavil predkupno pravico za nakup 43,226 % lastniškega deleža kapitalske naložbe v družbi Sava

Ljubljana, 25. februar 2022 – Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, d. d. (NS SDH) je podal soglasje k uveljavitvi predkupne pravice za nakup 43,226 % lastniškega deleža kapitalske naložbe v družbi Sava, d. d. od družbe York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg). SDH in KAD bosta predkupno pravico uveljavila skupaj. Skupna kupnina znaša 38.000.000 EUR, od tega bo SDH plačal za lastniški delež York v Savi 32.010.989,99 EUR, kupnina, ki jo bo KAD plačal za terjatve York do Save, pa 5.989.010,01 EUR. SDH bo imel po zaključku transakcije 61,914 % lastniški delež v Savi, KAD pa 28,046 %. Skupni lastniški delež SDH in KAD bo znašal 89,960 %. Vlada RS je za namen izvajanja aktivnosti, povezanih z uresničevanjem Strategije turizma in v povezavi s sprejetim Letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022 dokapitalizirala SDH in s tem zagotovila finančna sredstva za uveljavitev predkupne pravice.

Dne 1. februarja 2022 je SDH od York prejel obvestilo o nameravani prodaji deleža York v Savi in terjatev York do Save (v nadaljevanju: izpostavljenost York do Save) tretji osebi ter poziv na uveljavitev predkupne pravice (nakup pod enakimi pogoji), skladno s sklenjenim sporazumom z rokom uveljavitve 30 dni.

Po prejetem obvestilu je SDH izvedel vse potrebne aktivnosti v skladu s Politiko upravljanja SDH. SDH je pridobil potrebne strokovne podlage za odločanje, analiziral več možnih upravljavskih scenarijev in skrbno pretehtal argumente za sprejem odločitve z vidika dolžniško-upniškega položaja SDH. Iz analize scenarijev nedvoumno izhaja, da so tveganja in slabosti v primeru uveljavitve predkupne pravice bistveno manjša, kot tveganja in slabosti v primeru, da se predkupna pravica ne uveljavi. Po drugi strani pa so priložnosti in prednosti pri uveljavitvi predkupne pravice večje od scenarija neuveljavitve predkupne pravice. Scenarij uveljavitve predkupne pravice omogoča izvedbo številnih aktivnosti tako na družbi Sava, kot tudi širše v povezavi z ostalimi turističnimi družbami, kar predstavlja potencial za povečanje vrednosti.

SDH na podlagi vseh pridobljenih strokovnih podlag, analize različnih scenarijev in celoviti presoji lastniško-upniškega položaja SDH ocenjuje, da je uveljavitev predkupne pravice ekonomsko upravičena. Odločitev dodatno podpirajo še drugi razlogi, kot so uveljavljanje razvoja turistične dejavnosti v skladu s Strategijo turizma, konsolidacija in prestrukturiranje turističnih družb in možnost realizacije najbolj optimalnega upravljavskega scenarija pri izhodni strategiji.

Mag. Ivan Simič, predsednik NS SDH je po sprejeti odločitvi povedal: »Zadovoljen sem z odločitvijo obeh organov SDH, da uveljavimo predkupno pravico, ki bo imela v prihodnje številne pozitivne učinke, saj bomo s tem preko enostavnejšega upravljanja omogočili lažje in hitrejše izvajanje Strategije turizma, vseh začrtanih ciljev in s tem rast in nadaljnji razvoj najpomembnejši turistični skupini v Sloveniji«.

»Prepričan sem, da ima Skupina Sava dober razvojni potencial in v sodelovanju z vsemi ključnimi deležniki ostajamo še naprej zavezani uresničevanju ciljev države na področju turizma. Prvi korak po izpolnitvi odložnih pogojev bo konsolidacija Skupine Sava in refinanciranje njenih terjatev, kar bi okrepilo združeno turistično skupino in ji omogočilo dodaten investicijski potencial«, je povedal dr. Janez Žlak, predsednik uprave SDH.

Pravice iz pridobljenih delnic v Savi bo možno izvrševati po izpolnitvi odložnih pogojev in pridobitvi odločbe AVK, da je transakcija skladna s pravili konkurence.

Presežna sredstva iz naslova dokapitalizacije bo SDH v celoti namenil začrtanim aktivnostim iz LNU 2022 na področju turizma.

NS SDH je na seji soglašal še s spremembo Statuta SDH v zvezi z izvedeno dokapitalizacijo SDH.

 

 

Nazaj na novice