Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 20. 1. 2022

Odziv SDH glede poročanja medijev v zvezi s potencialnim nakupom deleža York v Savi, d. d. s strani madžarskega sklada

Slovenski državni holding, d. d. (SDH) se odziva na vprašanja medijev in medijska poročanja v zvezi s potencialnim nakupom deleža York v Savi, d. d. s strani madžarskega sklada.

SDH bo tudi v letu 2022 posebno pozornost namenjal spremljanju poslovanja državnih turističnih družb, analizi razmer v turistični panogi, izvedbi načrtovanih investicij in načrtom družb za okrevanje po posledicah, ki jih je povzročila epidemija covid 19. Za turistične družbe bo v letu 2022 ključna stabilizacija poslovanja ter učinkovito prilagajanje spremenjenim razmeram v panogi (struktura gostov, spremenjene potrebe oz. pričakovanja gostov, trajnostna naravnanost…). V zvezi s tem je potrebno poudariti, da je SDH v mesecu septembru sklenil Dodatek št. 4 k Pogodbi o reprogramu terjatev do družbe Sava, d. d., s čimer se je refinanciranje podaljšalo do 30. 6. 2022, kar ohranja stabilnost poslovne skupine Sava.

V prvi polovici leta 2021 je SDH vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogoje nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve, zelo negotove.

V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je namreč potrebno preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo, d. d.  Ob tem bo potrebno upoštevati tudi dopustne okvirje lastniških odločitev. Sava, d. d je namreč skladno z veljavno državno strategijo upravljanja pomembna naložba. Skladno z veljavnim ZSDH-1 znaša minimalni delež v naložbah, ki so s strategijo določene kot pomembne naložbe, 25% in en glas.

SDH je v Letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo fleksibilnost pri prihodnjem odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava. Formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi d. d. na strani SDH v tem trenutku ne poteka. Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH še ne more komentirati.

SDH ne razpolaga z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save d. d. in ob tem odločno zanika informacije, objavljene v medijih, da »naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža v madžarskemu skladu«, saj na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki York niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov.

 

Nazaj na novice