Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 14. 10. 2016

Podpis kupoprodajne pogodbe za prodajo Cimosa družbi TCH Cogeme

Ljubljana, 14. oktober 2016 - Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh, predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina in drugi lastniki Cimosa so danes z glavnim izvršnim direktorjem TCH Cogeme Ginom Bertijem podpisala kupoprodajno pogodbo za prodajo Cimosa. Vrednost celotne transakcije znaša 110 milijonov evrov, posel bo predvidoma zaključen v prvem četrtletju 2017, ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji. Med temi sta pridobitev potrebnih soglasij pristojnih agencij za varstvo konkurence in dogovor s hrvaško agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank. Gre za pomemben korak k dolgoročni stabilizaciji Cimosa, ki je eden izmed najpomembnejših slovenskih proizvajalcev sestavnih delov za avtomobilsko industrijo in ima velik multiplikativen učinek na celotno slovensko gospodarstvo.

 

“Zadovoljni smo, da je zahteven postopek prodaje Cimosa, v katerega so bili vključeni številni različni deležniki, pripeljal do današnjega podpisa kupoprodajne pogodbe z družbo TCH Cogeme, članico Palladio Holding Group, investicijske družbe z močnim avtomobilskim stebrom. V tem izredno težkem prodajnem postopku smo uspeli najti strateškega partnerja, ki bo v podpiral Skupino Cimos, ima dolgoročne načrte in je v preteklosti že uspešno prestrukturiral številna podjetja tako iz avtomobilske industrije kot tudi iz ostalih industrij. Današnji podpis je eden izmed ključnih mejnikov za dolgoročno stabilizacijo poslovanja Cimosa in bo ob podpori vseh ključnih deležnikov prinesel številne dolgoročne pozitivne učinke za domače gospodarstvo ter razvoj proizvodnje sestavnih delov za avtomobilsko industrijo v Sloveniji,« je ob podpisu kupoprodajne pogodbe povedala Lidija Glavina, predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga.

 

»Današnji podpis kupoprodajne pogodbe s TCH Cogeme je pomemben iz več različnih  razlogov. Prvič; ključen je za Cimos, njegove zaposlene in stranke, saj bo podprl prihodnje poslovanje skupine. Drugič; bistvenega pomena je za Primorsko regijo, saj je Cimos ena izmed redkih velikih družb v tej regiji, ki je na poti do prihodnjega uspeha. Tretjič; pod okriljem novega lastnika bo Cimos ponovno postal pomemben igralec v industriji proizvodnje sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, kar bo zagotovilo pozitivne dolgoročne učinke za slovensko gospodarstvo. To je skupni uspeh vseh vpletenih strani. Globoko verjamem, da bodo na koncu, ko bodo izpolnjene še zadnje naloge, vsi napori za odpravo ovir, s katerimi smo se srečali na poti, obrodili sadove, TCH Cogeme pa bo kot strateški lastnik in partner ponovno povzdignil Cimos,« je povedal Imre Balogh, glavni izvršni direktor DUTB.

 

»Postopek prodaje Cimosa je v zadnjih mesecih terjal veliko angažiranosti tako z naše strani kot tudi s strani prodajalcev, ki sta jih zastopala DUTB in SDH. Po zaključku transakcije bo TCH Cogeme Cimosu nemudoma zagotovil 20 milijonov evrov svežega kapitala za podporo in spodbuditev načrtovanih naložb za modernizacijo Cimosove proizvodnje ter za zaključek trajajočega prestrukturiranja Cimosa.  Potrudili se bomo, da bomo v čim krajšem času pridobili nova naročila za Cimos, ki jih je tudi zaradi negotove poslovne in finančne situacije v zadnjih letih primanjkovalo. Obstoječe ključne stranke Cimosa so nas prav tako pripravljene podpreti,« je po podpisu kupoprodajne pogodbe povedal Gino Berti, glavni izvršni direktor TCH Cogeme.

 

»Izredno zadovoljni smo, da je po več kot letu dni trajajočem procesu danes prišlo do podpisa kupoprodajne pogodbe z TCH Cogeme. Glede na situacijo, v kateri je bil Cimos v zadnjih letih, je to pomemben korak k povrnitvi zaupanja naših strank, dobaviteljev in vseh ostalih ključnih deležnikov, ki so v teh težkih časih stali ob strani Cimosu. Nova naveza med Cimosom in TCH Cogeme, uspešnim avtomobilskim stebrom Palladio Holding Group, predstavlja dobro izhodišče za prihodnost družbe,« je povedal predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl.

 

Foto: Bernarda Premru

 

Nazaj na novice