Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 15. 4. 2016

SDH prejel odstopno izjavo treh članov nadzornega sveta NLB, d.d.

Slovenski državni holding, d. d. (SDH) je bil danes, dne 15. aprila 2016 obveščen o odstopni izjavi treh članov NS NLB, d. d., in sicer: predsednika NS, Janka Gedriha, ter dveh članov, Antona Macuha in Antona Ribnikarja.

 

V izjavi, ki so jo posredovali SDH-ju, so zapisali:

 

»Izvolitev za člane NS NLB je za nas pomenila posebno čast in motivacijo, saj smo del svojega profesionalnega obdobja preživeli v tej instituciji, ki jo zelo cenimo. Zavedamo se, kako pomembna je za razvoj slovenske ekonomije in kot takšna predstavlja tudi ogromen kadrovski in razvojni potencial Republike Slovenije. Prav te pomembnosti pa se seveda očitno zavedajo tudi posamezniki in interesne skupine, ki želijo tako pomembno institucijo kontrolirati in voditi pri uresničevanju ciljev, ki jih velikokrat težko uvrstimo v kontekst prizadevanj za korektno, varno in donosno poslovanje, pri čemer je seveda lahko moteč vsakdo, ki bi lahko pomenil  grožnjo vzpostavljenim odnosom in zatečenim pozicijam. S tega vidika smo bili tudi mi (očitno) interpretirani kot motnja, ki jo je treba na primeren način eliminirati.

 

Seveda motiva za naše odstopne izjave iz NS NLB ne gre iskati v pomanjkanju poguma v boju za prave vrednote in za razvoj institucije, ampak predvsem v dejstvu, da želimo institucijo in še koga razbremeniti ukvarjanja s člani NS,  lastniku pa omogočiti imenovanje novih članov NS, za katere srčno upamo, da ne bodo deležni enakega orkestriranega pristopa v procesu diskvalifikacij in diskreditacij. Tega na žalost ni mogoče izključiti, saj se bodo vsi mehanizmi, povezani s pripravo ocen ustreznosti, še vedno izvajali iz iste službe (na osnovi  usmeritev znane zunanje regulatorske institucije), strah v zvezi z izgubo pozicij ključnih akterjev pa bo še naprej prisoten.

 

Koristno bi bilo, če bi zakonodajalec še enkrat preveril rešitve v predpisih, ki omogočajo obstoječim nadzornim in vodstvenim organom ter službam v bankah, da sami (z močjo, ki lahko seže tudi v polje instrumentalizacije) odločajo o tem, kdo bo lahko zasedel funkcijo člana nadzornega sveta banke ali drugače povedano, sami izrekajo vrednostne ocene o bodočih članih nadzornega sveta.

 

Lastniku NLB se zahvaljujemo za zaupanje in se opravičujemo, ker zaradi permanentnega strokovnega in moralnega diskreditiranja ne želimo več opravljati funkcije člana nadzornega sveta NLB«.

Janko Gedrih, Anton Macuh, Anton Ribnikar

 

 

 

SDH bo v skladu s svojimi pristojnostmi začel izvajati vse ustrezne postopke za čimprejšnjo popolnitev NS NLB.

 

 

Slovenski državni holding, d. d.

Nazaj na novice