Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 18. 12. 2023

SDH sprejel prenovljen Kodeks korporativnega upravljanja in dopolnil Priporočila in pričakovanja

Ljubljana, 18. 12. 2023 - Slovenski državni holding (SDH) je v skladu z veljavnim Letnim načrtom upravljanja naložb za leto 2023 sprejel prenovljen Kodeks korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države (v nadaljevanju: Kodeks SDH) ter z novim priporočilom št. 14 dopolnil Priporočila in pričakovanja SDH.

Prenova Kodeksa SDH je bila potrebna zaradi uskladitve z najnovejšimi direktivami Evropske unije na področju korporativnega upravljanja, trajnostnega razvoja, poročanja o trajnosti in enakopravnosti spolov. Prenova Kodeksa SDH z ostalimi spremembami in dopolnitvami stremi k izboljšanju transparentnega poslovanja družb, večji odgovornosti nosilcev posameznih funkcij v družbah, povečevanju zaupanja deležnikov in nadaljnji krepitvi skladnosti poslovanja ter integritete v družbah v upravljanju SDH.

Pomembna novost Kodeksa SDH je v zvezi z določitvijo naslovnikov Kodeksa. Poslej je Kodeks SDH (kot celota) primarno naslovljen na nejavne družbe, v katerih naložbo upravlja SDH, in tiste javne delniške družbe, ki so javne le po kriteriju javne izdaje obveznic. Te družbe naj uporabljajo Kodeks SDH kot referenčni. Javne delniške družbe, katerih delnice so uvrščene na borzo in v katerih naložbo upravlja SDH, pa naj upoštevajo vsaj posamezna priporočila Kodeksa SDH, ki so naslovljena izrecno tudi nanje, kar je v kodeksu vidno označeno. Za slednje se predpostavlja, da kot referenčni kodeks uporabljajo Slovenski kodeks upravljanja javnih delniških družb, hkrati pa upoštevajo priporočila Kodeksa SDH, ki so izrecno naslovljena tudi nanje.

Dopolnitev Priporočil in pričakovanj SDH: Novo Priporočilo št. 14 v Priporočilih in pričakovanjih SDH podrobneje ureja področje skladnosti poslovanja in integritete v družbah, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv. Priporočilo določa, da morajo te družbe vzpostaviti in vzdrževati učinkovit sistem notranjih kontrol, ki zagotavlja spoštovanje zakonodaje, kodeksov, politik in standardov. Poleg tega morajo družbe s kapitalsko naložbo države sprejeti in izvajati kodeks ravnanja, ki opredeljuje etična načela in pravila za vse zaposlene, člane organov in druge deležnike. Družbe, na katere so naslovljena Priporočila in pričakovanja SDH, naj jih upoštevajo po načelu »spoštuj ali pojasni«.

SDH bo spremljal izvajanje Kodeksa SDH ter Priporočil in pričakovanj SDH v družbah, v katerih ima država kapitalsko naložbo, in pričakuje, da bodo družbe redno poročale o svojem upravljanju.

Več: Kodeks SDH ter Priporočila in pričakovanja SDH

Nazaj na novice