Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost 30. 11. 2023

SDH poziva nadzorni svet družbe Petrol k dodatnim pojasnilom

Ljubljana, 30. 11. 2023 - SDH kot odgovoren upravljalec poziva nadzorni svet družbe Petrol k dodatnim pojasnilom delničarjem o razlogih in postopkih glede nedavnih sprememb v upravi družbe, ob zagotovitvi enakomerne obveščenosti vseh delničarjev. 

Delničarji družbe Petrol, d. d., (Petrol ali družba) smo v letošnjem letu priča več spremembam v sestavi uprave družbe, ki upoštevajoč trajanje mandatov članov uprave niso bile pričakovane. Petrol kot javna delniška družba oziroma nadzorni svet družbe razlogov za spremembe v sestavi uprave kot tudi izvedenih kadrovskih postopkov, na podlagi katerih temeljijo odločitve nadzornega sveta, po naši oceni ni ustrezno komuniciral z delničarji oziroma širšo zainteresirano javnostjo. 

Kadrovske odločitve sodijo med najpomembnejše odločitve, o katerih mora samostojno in neodvisno ter v korist družbe odločati nadzorni svet. Pri tem je za javne delniške družbe z vidika kakovostnega korporativnega upravljanja ključnega pomena, (i) da so kadrovski postopki izvedeni skladno z dobro prakso, kot izhaja tudi iz Slovenskega kodeksa upravljanja javnih delniških družb (ki ga je Petrol določil za svoj referenčni kodeks), in (ii) da družba razloge za predčasne spremembe v sestavi uprave ter izvedene kadrovske postopke in odločitve po zaključku ustrezno predstavi delničarjem. Prav tako je pomembno, da družba sledi lastnim aktom, ki opredeljujejo pravila ter pričakovanja pri odpoklicu in imenovanju predsednika in članov uprave ter postopke in cilje pri sestavi uprave, npr. statutu družbe ter sprejeti Politiki raznolikosti uprave in nadzornega sveta družbe Petrol (Politika raznolikosti Petrola).

Iz navedenih razlogov Petrol z namenom ustreznega informiranja delničarjev pozivamo, da podrobneje pojasni naslednja vprašanja glede kadrovskih sprememb v upravi:

1. Ali in na kakšen način je družba v zvezi s predčasnim prenehanjem mandatov in imenovanjem novih članov oziroma predsednika uprave v letu 2023 spoštovala (i) poglavje »Sestava in imenovanje uprave« Slovenskega kodeksa upravljanja javnih delniških družb, glede na to, da družba izjavlja, da spoštuje predmetni kodeks, (ii) določbe statuta družbe, (iii) Politiko raznolikosti Petrola, ki se jo izvaja zlasti z ustreznim postopkom nabora in selekcije kandidatov za člane uprave? Ali je družba pri vseh kadrovskih postopkih v letu 2023 spoštovala tudi vse interne akte, ki urejajo to področje in na kakšen način?

2. Kaj so bili razlogi za predčasno prenehanje mandata člana uprave Jožeta Bajuka v mesecu juliju 2023 in predsednice uprave Nade Drobne Popović v mesecu novembru 2023? Kdo je dal pobudo za predčasno prenehanje - ali sta predsednica uprave oziroma član uprave sama podala enostransko odstopno izjavo ali sta bila s funkcije odpoklicana s strani nadzornega sveta ali pa je šlo za sporazumno predčasno prenehanje mandatov? Ali so obstajali razlogi na strani člana oziroma predsednice uprave (nekrivdni ali krivdni), na podlagi katerih je nadzorni svet družbe sprejemal svoje odločitve, in kateri so ti razlogi? Kdaj in na kakšen način so bili vsi člani nadzornega sveta obveščeni o razlogih, ki so vodili v prenehanje navedenih mandatov? Ali sta predsednica oziroma član uprave upravičena do odpravnine in v kakšni višini? S katerim datumom preneha/je prenehalo njuno delovno razmerje v družbi? Kakšni so dodatni stroški družbe, ki so nastali kot posledica predčasnega prenehanja navedenih mandatov? 

3. Katere kadrovske in druge spremljajoče postopke sta Komisija za kadrovska vprašanja in vrednotenje dela uprave in nadzorni svet izvedla za kadrovski nabor, kadrovsko selekcijo ter imenovanje novih članov uprave Saša Bergerja in Marka Ninčevića? So v tem postopku sodelovale zunanje kadrovske agencije ali zunanji strokovnjaki in kateri? Na kakšni podlagi je nadzorni svet izvedel presojo, ali kandidati v vseh relevantnih vidikih ustrezajo zahtevanemu kompetenčnemu in strokovnemu profilu ter poslovnim potrebam družbe? Kako je nadzorni svet pri tem postopku upošteval cilje različnih vidikov raznolikosti iz Politike raznolikosti Petrola, zlasti cilj čim večje uravnoteženosti spolov? Ali in kako je nadzorni svet pri tem upošteval statutarne določbe, ki urejajo mandatarski sistem?

4. Katere kadrovske in druge spremljajoče postopke sta Komisija za kadrovska vprašanja in vrednotenje dela uprave in nadzorni svet izvedla za kadrovski nabor, kadrovsko selekcijo ter imenovanje Saša Bergerja za novega predsednika uprave? So v tem postopku sodelovale zunanje kadrovske agencije ali zunanji strokovnjaki in kateri? Na kakšni podlagi je nadzorni svet izvedel presojo, ali kandidat v vseh relevantnih vidikih ustreza zahtevanemu kompetenčnemu in strokovnemu profilu ter poslovnim potrebam družbe? Kako je nadzorni svet pri tem postopku upošteval cilje različnih vidikov raznolikosti iz Politike raznolikosti, zlasti »CILJ ŠT. 2«? Kako je nadzorni svet zagotovil uveljavitev statutarno določenega mandatarskega sistema, glede na to, da je bil predsednik uprave imenovan izmed članov uprave, ki so bili imenovani pred oziroma sočasno z njim? Ali je glede na to, da si novo imenovani predsednik uprave v skladu s predpisanim mandatarskim sistemom ni izbral članov uprave sam, pričakovati nadaljnje menjave v sestavi uprave družbe?

5. Ali nadzorni svet ocenjuje, da je delitev področij dela med predsednika in posamezne člane uprave z vidika strokovne usposobljenosti in kompetenc le-teh ter z vidika sistema notranjih kontrol in obvladovanja tveganj ustrezna? Na kakšnih podlagah je opravil takšno presojo?

6. Ali je bil katerikoli član nadzornega svet deležen kakršnihkoli pritiskov s strani zunanjih oseb na njegovo odločanje v zvezi s predmetnimi kadrovskimi zadevami? 

Dodatna pojasnila SDH pričakuje v primernem roku, najkasneje pa do 20. decembra 2023, na način, ki bo omogočal enakomerno obveščenost vseh delničarjev.

Nazaj na novice