Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Sporočila za javnost - Arhiv DUTB 8. 12. 2022

DUTB želi odnose s skupnostjo PLAC urediti v okviru pravnih možnosti

Ljubljana, 8. november 2022 -  DUTB želi že od same protipravne zasedbe nepremičnine v njeni lasti urediti odnose s skupnostjo PLAC v okviru pravnih možnosti, saj je kot družba v lasti države zaradi zakonskih obvez dolžna zaščititi ekonomske interese premoženja v njeni lasti. Presenečena je ob sprenevedanju predstavnikov PLAC in civilne družbe, ki so na včerajšnji novinarski konferenci izpustili pomembno informacijo, da se je skupnost Plac izogibala prvi in vsem nadaljnjim pobudam DUTB na dialog z izgovorom, da se bodo o problematiki pogovarjali z Vlado RS, predlagane pogovore pa so nadomeščali s komuniciranjem z mediji.

DUTB je v skladu s predpisi kot dober gospodar dolžna zaščititi premoženje v njeni lasti. Tudi če bi želela,  premoženja, katerega upravljanje ji je zaupala država, ne more mimo zakonov prepuščati posameznim skupinam državljanov, ne glede na njihovo dobronamernost. Ima pa, za razliko od DUTB, to možnost država. DUTB bo sledila vsem pravno izvedljivim in zakonitim usmeritvam, ki jih bo skupnosti PLAC oblikovalo oziroma dogovorilo Ministrstvo za kulturo glede. 

Številni poskusi vzpostavitve dialoga s strani DUTB

DUTB je takoj po protipravni zasedbi njene nepremičnine 3. septembra letos skupnost PLAC povabila na pogovor, ki se je zaradi njihove domnevne zaposlenosti zgodil šele 21. septembra 2022. Na sestanku je DUTB predlagala sporazumno rešitev, a se je takoj izkazalo, da je skupnost nanj prišla brez vsakih pooblastil za pogovor, pri čemer se je vodstvo DUTB pogovarjalo s štirimi neimenovanimi osebami. Na sestanku je bilo s strani PLAC-a predstavljeno le zagotovilo, da pod nobenim pogojem ne nameravajo zapustiti objektov. Tudi kasneje je skupnost zavrnila vse predloge DUTB in vztrajala pri domnevni pravici do zasedbe. DUTB je v začetku decembra skupnost še enkrat povabila na sestanek in prejela zavrnitev. Prav tako jo je 4-krat prosila za termin tehničnega pregleda zasedenega objekta, saj je kot lastnica odgovorna za varnost oseb, ki bivajo v njem, četudi nezakonito. Ker  termina ni prejela, se je dvakrat najavila sama. Prvič je strokovna ekipa, v kateri so bili tudi zunanji strokovnjaki, obstala pred zaprtimi vrati. Drugič je zaradi sklicanega medijskega dogodka z zajtrkom DUTB pregled odpovedala, saj je v razmerah, ko je v objektu prisotna množica ljudi, tehničen pregled in strokovne meritve nemogoče izvesti. Naj dodamo, da so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da s skupnostjo PLAC že dalj časa skušajo vzpostaviti dialog, ki ga skupnost zahteva preko medijev, a so enako neuspešni kot DUTB.*  

Uveljavljanje posestnega varstva

Ko je postalo jasno, da dialog ni možen – nenazadnje je skupnost PLAC sama javno poudarjala, da se bo pogovarjala le z vlado ter da prostorov ne namerava zapustiti – je DUTB po analizi pravnih možnosti vložila omenjene tožbe proti osebam, ki so se 3. in 4 septembra nahajale na nepremičnini, kakor tudi skupnosti Plac. Zakon lastnikom namreč v primeru, ko pride do motenja posesti nepremičnine, daje posestno varstvo, pri čemer je rok za uveljavljanje posestnega varstva 30 dni odkar posestnik izve za motenje posesti in storilca. Če DUTB v navedenem roku s tožbo ne bi zahtevala prenehanja motenja, bi izgubila posestno varstvo. DUTB je tako z vložitvijo tožbe preprečila škodljive posledice in omogočila gospodarno uporabo sredstev proračuna ter njihovo čim večjo povrnitev državi. Naj poudarimo da predmet tožbe ni plačilo odškodnin zaradi motenja posesti niti povračilo obratovalnih stroškov. DUTB zoper uporabnike ni izvajal in ne izvaja nobenih samovoljnih prisilnih ukrepov. Pri tem je spisek identificiranih oseb DUTB-ju kot lastnici objekta poslala policija. DUTB je namreč upravičena do podatkov o osebah, ki so 3. in 4. septembra 2022 brez soglasja in dovoljenja vstopile na območje nepremičnine.

DUTB ni preučevala imen posameznega prisotnega ob motenju posesti, ker za to nima pravne podlage. Da so bili pri motenju posesti prisotni novinarji, je izvedela iz medijev. Zato posameznike, ki so se v času popisa policije na nepremičnini nahajali iz službenih razlogov, vljudno poziva, da to dokažejo s potrdili delodajalca oziroma naročnikov. V tem primeru bo DUTB tožbe zoper njih umaknil.

 

Ustrezna oblika delovanja PLAC bi omogočila ureditev medsebojnih razmerij

Zakaj skupnost Plac z DUTB komunicira zgolj preko medijev, vedo le sami. Zagotovo pa ni primerno, da na DUTB, ki le opravlja delo, zaradi katerega je bila ustanovljena, zgrinjajo neupravičene, neresnične in tudi žaljive očitke. Zato DUTB ponovno poziva skupnost PLAC, da se čim prej organizira v primerno obliko delovanja (društvo, zavod, ustanova, družba), kar bo omogočilo ureditev medsebojnih razmerij. DUTB želi odnose urediti konstruktivno in v okviru vseh pravnih možnosti, sicer bo kot družba v lasti države zaradi njenih zakonskih obvez dolžna izvajati nadaljnje ukrepe za zaščito ekonomskih interesov premoženja, ki je posredno v državni lasti. Že danes lahko povemo, da se je DUTB pripravljena odpovedati plačilu uporabnine objekta in nadomestilu uporabe stavbnega zemljišča (o teh je v nedavnem pismu skupnost zgolj obvestila), pričakuje pa  pokritje neposrednih stroškov obratovanja, za katere lahko skupnost pridobi sredstva bodisi s podporo države, sponzorjev ali s financiranjem svojih dogodkov. S plačilom ustvarjenih stroškov bo skupnost tudi pokazala, da se poleg državljanskih pravic zaveda tudi svojih državljanskih dolžnosti.  

*** *Predstavniki DUTB in SDH kot prihodnjega lastnika DUTB imajo z ministrico za kulturo že dogovorjen sestanek prihodnji torek, na katerem nameravajo poleg vloge Ministrstva za kulturo pri ureditvi razmerij s Placem odpreti tudi temo morebitnega prenosa nepremičnine na državo, za kar je pristojno ministrstvo. Hkrati DUTB dodaja, da od Ministrstva za kulturo in Ministrstvo za delo do današnjega dne ni prejelo nikakršnih uradnih usmeritev, ne glede na navedbe o tem v medijih. Ministrstvo lahko sprejme odločitev, da nepremičnine, v katerih delujejo ta in podobne skupnosti, izčleni ter prenese v enega od kulturnih zavodov, kar bi omogočilo trajno ureditev skupnosti PLAC. Takšna odločitev seveda ni v pristojnosti DUTB, temveč ministrstva za kulturo oziroma Vlade RS.

Nazaj na novice